BELIMBING TANAH – Tacca Cristata

BELIMBING TANAH – Tacca Cristata

Nama Botani : Tacca Cristata

Nama Lain : Belimbing Tanah, Janggut Adam, Janggut Baung, Kelemoyang Air, Sebiak

Famili : Taccaceae

Pengenalan : Belimbing tanah adalah sejenis pokok herba yang boleh mencapai ketinggian sehingga 1 m. Daun atau pelepahnya agak besar, panjang, berbentuk bujur telur (‘ovate’) dan bewarna hijau tua. Permukaan daun tidak rata (berkedut). Bunganya juga besar berwarna ungu keputihan terbit dihujung tangkai yang tumbuh tegak dan boleh mencapai ketinggian sehingga 60 cm. Tumbuhan ini tumbuh liar dikawasan lembap hutan tanah pamah dan lereng bukit.

Khasiat dan Kegunaan : Tumbuhan ini agak popular dikawasan Pantai Timur, Semenanjung Tanah Melayu. Air rebusan akar tumbuhan ini digunakan secara tradisi untuk merawat penyakit darah tinggi, buasir dan juga sebagai air mandian bagi perawatan wanita selepas bersalin iaitu untuk membuang angin dalam badan. Di samping ini, air rebusan ubi dan akarnya yang dicampur dengan pokok selayar hitam (Goniothalamus malayanus) dikatakan berkhasiat bagi menguatkan buah pinggang. Pelepah daunya pula boleh digunakan untuk merawat gatal-gatal pada kulit akibat terkena ulat bulu.

BELIMBING TANAH Cina, BELIMBING TANAH kategori, sumber BELIMBING TANAH, BELIMBING TANAH tanaman, tanaman BELIMBING TANAH morfologi, BELIMBING TANAH Cina mengumpulkan dan memproses, BELIMBING TANAH cina ciri-ciri, komposisi kimia BELIMBING TANAH cina, BELIMBING TANAH selera seksual, fungsi BELIMBING TANAH cina, Indikasi BELIMBING TANAH, BELIMBING TANAH rincian, BELIMBING TANAH informasi, BELIMBING TANAH foto, cina BELIMBING TANAH gambar, video BELIMBING TANAH Cina, BELIMBING TANAH studio,  Cina BELIMBING TANAH, BELIMBING TANAH buah, buah-buahan, rumput dan buah-buahan, tanam-tanaman